2009, 2010, 2011 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný

Osobní stránky člena Tanečního divadla Mimi Fortunae, šťastného otce dvou bezva dětí, Filipa a Lenky, manžela jisté paní Pavly, webdesignéra, (bývalého) středoškolského učitele a tak trochu spisovatele...
Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný, Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

sobota 31. srpna 2013

Alois Nebel

Včera večer jsem růčo naladil déčko, trochu kostičkuje, ale dá se.
Dopoledne se na déčko dívaly děti, večer pak já s Pavlou na art - na film Alois Nebel.
Pravda, jsem z toho nějaký zmatený.
Na webu ČT jsem si přečetl:
Úspěšná adaptace stejnojmenného komiksu vznikla kombinací hraného a kresleného filmu – tzv. metodou rotoskopie. ... Příběh výpravčího odráží složité konflikty na železniční stanici i v poválečných Sudetech na přelomu devadesátých let minulého století.
Ale ve výsledku se musím ztotožnit spíš s úvahou Film Alois Nebel je zázrak, který se ovšem nikdy neměl stát
Film Alois Nebel má auru čehosi zázračného; něčeho, co vzniklo jenom díky nadšení tvůrců, producentů a možná pomoci vyšší mocnosti, jež chce páchat osvětu. Něčeho, zač bychom měli být všichni vděční, protože to je moderní, skvěle reflektující světový trend filmů. Buďte v klidu: je to pouze efektní styl PR...
...
Alois Nebel se tváří jako film o tom zlém, co se kdysi ztratilo v mlze. Není problém se v něm bezvýchodně ztratit. Divák se zde totiž nedopátrá téměř ničeho pevného, ani když se bude hodně snažit. Nebude vědět, o co jde jednotlivým postavám, co chtějí, proč se ocitají tam, kde se ocitají; říká se tomu absence motivací, říká se tomu dramaturgický průser. Někdo má halucinace, někdo je fízl, někdo vůbec nemluví, někdo je průměrným obyčejným Čechem od dráhy, někdo se chce jenom flákat a pít rum. Chvíli jsme na malé vesnici, chvíli v blázinci, pak na Hlaváku, pak zase na vesnici. V žádném bodě se vám jednání jednotlivých charakterů - které jsou dobře předestřeny, ale ani v jednom případě rozvedeny - nespojí. Efektem není, že se ve filmu ztrácíte, že mu nerozumíte, ačkoliv byste chtěli. Efektem je, že jste najednou uprostřed příběhu, který jde odnikud nikam, který nic nesděluje, který nic nevypovídá. Všechno to jsou za sebou hezky poskládané sekvence a obrazy, které nefungují ani jako výpověď, ani jako vyprávění, ani jako hypnotická koláž - a na rozdíl od předlohy to není ani docela snesitelná zábava.
...
Neříkám, že výsledek za osmdesát či kolik miliónů nemá vlastní atmosféru. Říkám, že ta atmosféra na samostatný film - na samostatný zážitek – zkrátka nevydá. Říkám, že ta atmosféra je silnější, když obraz zmizí a k titulkům hrají Priessnitz. Při filmu je ten chlad - ten nonstop foukající ledový vítr a severské počasí - totiž strašně milý, strašně příjemný, hladí vás po duši; pár z vás by tam dokonce chtělo na výlet. Film se temnotu Sudet snaží ukázat jako něco děsně romantického. Přes jistou schizofrenii je tento rozpor nejpřitažlivější linií filmu.
...
Nádražáka ze Sudet, který má deprese, který má halucinace a tak nějak se všem ztrácí, považuju za dobré téma… Poválečný krutý odsun Němců, který zasáhl do spousty životů, nepovažuju za špatné téma… Vykreslit atmosféru krajiny a oblasti, které má děsivé svědomí, které si všechny hrůzy pamatují, považuju za vynikající téma… Podotknutí toho, že Sametová revoluce nemusela udělat všem slušným lidem radost, že zničila nejednoho člověka, který nebyl dost starý na důchod, ale ani dost mladý na to, aby mohl být pro nový systém perspektivní, považuju za ještě lepší téma. Tvrdý, ze všeho vykořeněný chlap, který se kvůli děvčeti, které viděl před více než třiceti lety, vrací na místo činu, je vždycky efektní téma.
Ještě že následoval na ČT art Záskok, jinak bych asi byl z filmu Alois Nebel ještě teď jen zmatený, teď mne Záskok baví (asi ho vidím prvně, byť záznam dávno znám z CD).

pátek 30. srpna 2013

Primo Fit AG Luxembourg - další šmejdi na scéně

Tak už mně volali ti "šmejdi" taky - firma Primo Fit AG Luxembourg - snažili se mne přesvědčit, že mám přijít příští týden ve středu 4. 9. 2013 v 17:00 v Brně do Scaly, že dostanu výhru 1.500 Kč... Chachá.
S telefonem u ucha jsem si ťuknul jejich jméno do googlu a měl jasno: Dokonce ta jejich operátorka byla tak pitomá, že když jsem se jí zeptal, zda film Šmejdi není náhodou tak trochu i o nich a že nemám zájem, zavěsila a během pár vteřin volala znovu. Jen si svou chybu rychle uvědomila - začala odříkávat svou nacvičenou básničku, v půli věty se zastavila a beze slova omluvy zavěsila sama. Šmejdi!

čtvrtek 29. srpna 2013

S kým budu dnes spát?

Nebojte, nehodlám přejít na svém blogu na nějakou erotiku.
Jen se mi už dvě noci za sebou stalo, že jsem šel spát sám (Pavla usnula při uspávání Filípka u něj v posteli), a ráno jsem zjistil, že mám vedle sebe svou dcerunku - v průběhu noci se Pavla vrátila do ložnice, dcerunka se probudila, přišla za maminkou, a po té, co znovu usnula, maminka se přestěhovala do její postele, bo Lenička s sebou v noci moc hází.
Ale dnes to bude jinak - děti se nechaly umluvit babičkou a jsou u ní, my jedeme na koncert Rangers (jak jsem psal v pondělí) a večer pak budeme doma bez dětiček.
Proto ta podivná otázka "S kým budu dnes spát?" ...

středa 28. srpna 2013

Co mne dnes zaujalo

Nestíhám dnes nic víc (ve vztahu ke svému blogu), než uvést odkaz na dva články pana Dominika Duky, které dle mého názoru rozhodně stojí za přečtení: Netřeba se vším hned plně souhlasit, ale alespoň se zamyslet...
I čtení textů představitele katolické církve může být poučné pro všechny, nejsou to jen slova pro členy církve...

úterý 27. srpna 2013

Gospel = evangelium (a jiná témata)

Dnešní "všehochuť" poznámku zahájím svým osobním zjištěním: až když jsem si přečetl dnešní citát z bible, co mi denně chodí mailem
God trusted us with the gospel.
Bůh nám svěřil evangelium.
1 Sol (1 Tes) 2,4
zjistil jsem, že slovo Gospel neoznačuje jen černošskou duchovní hudbu, ale že to v prvé řadě je označení Nového zákona, resp. přesněji jeho 4 evangelií.
Člověk se stále učí...



A teď dál dnešní "všehochuť" poznámky, neb svět se mi občas "rozkládá" právě na takovou "všehochuť" činností - a pak je najednou den pryč a jeden ani neví, co vše se dělo:
  • V neděli odpoledne jsme byli na Kraví hoře v krytém bazénu - v jednu chvíli byl dětský bazén celý "náš" díky nízké návštěvnosti. Pro rejpaly: ve venkovním bazénu nebyla samozřejmě ani noha, vždyť bylo pod mrakem, sem tam mrholilo a teplota kdesi kolem dvacítky :-o
  • Včera déšť skrápěl krajinu co chvíli, na divadelním tréninku ale kralovala příjemná "pracovní" nálada, chtělo se nám!
  • V práci mohu zkonstatovat, že se pomalu ale jistě "schyluje" k nasazení SharePointu, a tak studuji, zatím cizí názory a zkušenosti:

pondělí 26. srpna 2013

Už se těším...

Už se těším na čtvrteční vystoupení (29. 8. 2013, Vyškov - Dědice, Vojenský klub 19.00) skupiny Rangers Band, jež vznikla na konci roku 2005 z většiny bývalých členů skupiny Rangers – Plavci.
Již jsem na jejich koncertě byl, tehdá jsem bral s sebou svou maminku, abych ji taky někam "vytáhl". Tentokrát pro změnu vezmu Pavlu, posádku vozu doplní šéfová našeho divadla s jejím partnerem...


neděle 25. srpna 2013

Čtvrtá, pátá a šestá o robotech

Už si to musím sám pro sebe zase zapsat, abych to nezapomněl - příběhy o robotech, které si pro Leničku na usnutí vyprávím, se nám zase posunuly:
K těm prvním třem (viz zde) je jen třeba dodat, že robot na přípravu čaje se nám trochu toulal po kosmické lodi, objevil koupaliště a skleník, a ve skleníku mimo jiné rostlinu čajovník - a pak mu na kapitánském můstku u robota Radka palubní počítač HALL 6000 (to jsem si vypůjčil, nepletu-li se, od A. C. Clarka) přečetl z encyklopedie povídání o původu čaje... (toliko dopracovaný třetí příběh)
Palubní počítač si pak postěžoval na to, že ho kdesi v útrobách něco lechtá - a robot Pavla našel překousané kabely a objevil bílé myšky... (čtvrtý příběh, jehož pointou je tedy jen objev života na kosmické lodi - odskakujeme od něj při opětovných převyprávěních dle chutě do rozličných detailů z přírodopisu)
Pak jsme (to jsem byl zrovna s rodinou v květnu na Ovčárně) do vyprávění musel aktivně vsadit robota Filípka, ten na koupališti opravoval zkratované osvětlení jednoho z bazénků, pak vše začalo fungovat, vířivky, bublinky, vodotrysky... pátý příběh, detaily dle nálady na téma "voda a vodní atrakce", příběh "osvěžoval" v létě)
Časem jsme pak nějak došli k tomu, že když ve skleníku vše roste a kvete a zraje, a když máme na lodi bílé myšky a nepřemnožily se, někde logicky musí být včelky, žížaly, mušky, pavoučci, kočky... A tak jsem (snad někdy v červnu) do vyprávění vložil ještě to, že zvědaví roboti našli i ZOO-koutek či něco jako malý stateček, kde je vše do páru (kočka a kocour, kohout a slepičky, kravička a býček, ovečka a beran, pes a fenka, ryby a žáby v jezírku, něco ptactva, jen jeden lev sám v kleci (ještě nevím k čemu bude v dalším vyprávění).
No a dnes se nám zpovídal robot, co se o ten malý statek stará, jak sype zrní, dává seno, posílá hnůj do skleníku... A dumá nad tím, kam putuje nadojené mléko a vajíčka... A při pátrání zjistil, že v útrobách lodi je jakási mini továrna na jejich zpracování... (z šestého příběhu o mini ZOO nám vlastně plynule vyrůstá příběh sedmý, snad)

Kam tohle vyprávění dojde, to nevím, uvidíme. Prý takhle kdysi vzniklo vyprávění o Hobitech či snad i počátek Harryho Pottera - ale nevím, zda se mi to povede dovézt do dokonalosti takových autorů. Asi je to troufalé srovnání :-o
Každopádně jak ten příběh stále v rozličné hloubce opakuji vždy od začátku, dostává nové a nové rozměry!

sobota 24. srpna 2013

Motorová pila

Tak jsme dnes zase řádili na zahradě.
Po letech jsem zprovoznil motorovou pilu, skolil dvě ze čtyř hlavních větví stromu višně, ty, které byly zcela suché (na zbylých dvou je spousta suchých menších větví, ale jinak jsou obě částečně zelené a višně na nich byly), pořezal něco u souseda a druhému sousedu se snažil odpomoci od starého pařezu - tvrdé třešňové dřevo se ale nedalo zcela porazit, došly mi síly a benzín :-o.
Pak jsme uklízeli větve, opékali, Filípek sestavil další, v pořadí již čtvrtý, kompostér, sázel jsem ostružiny, probral cukety pěstované na prvním, již loni zaplněném, kompostéru, a dvě ohromné cukety jsme si odnesli dom...
Prostě "zahrádková sobota"...



pátek 23. srpna 2013

Návrat dětí

Tak se nám dnes děti vrátily od babičky.
Přijely se strejdou Liborem ráno vlakem (vlak je pro děti stále zajímavější a romantičtější způsob dopravy než autobus, a když už jsem v tom srovnávání: auto je běžný způsob dopravy, letadlo pak znamená let za exotikou, přece jen rozměry naší domoviny nejsou takové jako vzdálenosti třeba v Americe).
Převzala je druhá babička, Léňa je trošičku kňučánek, ale jinak vše funguje. My s Pavlou měly dnes jaksi normální poslední pracovní den tohoto týdne...

A tak byl byt celé odpoledne opět oživen štěbetáním dětí, chvílemi se dohadovaly, chvílemi vyprávěly, chtěly se mazlit, hlavně Lenička...
A teď jsem tu svou panenku uspal vyprávěnkou o panenkách pinnyponkách cestujících dnes mimořádně MHD na večírek do města...

čtvrtek 22. srpna 2013

Masarykův onkologický ústav (MOÚ)

Jak jsem včera zmínil, byl jsem v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) na ozařování.
Měkkém, RTG, na patní ostruhu!

Přístup lékařů v MOÚ je skvělý, prostředí upravené a příjemné, a přesto - byť jsem zde byl "s blbinou" (patní ostruha je "hloupost" proti závažným chorobám, které se zde léčí) - cítil jsem jakousi úzkost, a zároveň i úctu k dovednosti lékařů a jejich snažení...
Ten pocit ve mě přetrvával ještě dlouho po té, co jsem z MOÚ odešel...
A v hlavě se mi vybavil dojemný film Skalpel, prosím o malém klukovi, který má nádor, co jej v podstatě nelze operovat (minimální naděje na úspěch, nádor výstelky mozkových komor - ependymom III. typu, zrádnost spočívá v uložení - nachází se velmi blízko životně důležitých center dýchání, srdeční činnosti aj. v prodloužené míše, z tohoto důvodu je riziko operace příliš vysoké, jakýkoli zásah do těchto struktur by mohl přivodit selhání základních životních funkcí.)... Nepamatuji si už detaily (nebýt Wikipedie, těžko bych tu mohl takhle psát), ale vím, že už tehdá (sledoval jsem ten film jako náctiletý - a tak tehdy považoval toho kluka mylně za hlavní postavu) ve mně zanechal hluboký dojem...

středa 21. srpna 2013

Nic

Myslel jsem, že budu psát něco na motivy dnešní glosy pana Hoffmana...
Myslel jsem, že budu psát o dnešní návštěvě v Masarykově onkologickém ústavu na Žlutém kopci...
...
Ale jsem ze všech dalších aktivit dnešního dne příliš unavený - nenapíšu dnes NIC KLOUDNÉHO!
:-(

Prostě se to tak někdy sejde, že nezbývá sil a únava velí jít spát!

úterý 20. srpna 2013

Krátí se den a práce narůstá

Krátí se den a práce narůstá - a není to jen dojem.
Jak jsem zmiňoval včera, do práce vstávám už zase za šera, a večer je viditelně dříve tma.
A k tomu přidejme fakt, že v práci se nakupily úkoly, které je teď po dovolených třeba "rozplétat a zpracovávat", je toho hodně...
A tak jsem večer unavený a těším se do postele.

Navíc jsem se musel trochu věnovat záležitostem domů (Strnadova i Prušánecká), takže mám už dnes "hodně odpracováno".

Dobrou noc :-)


pondělí 19. srpna 2013

Náraz do zdi

Návrat do práce byl "nárazem do zdi".
Jednak jsem hned brzy ráno zjistil, že se den zkrátil natolik, že vstávám do šera, před půl šestou se teprve rozednívá...
Dál jsem zjistil "nevídanou" věc - úkoly v práci se nahromadily, místo aby se "samy vyřešily" :-o
Neobvyklé, že :-)
No nic, to si mudruji jen tak...

Dle dopoledního telefonátu jsou děti u babičky spokojené, nic jim nechybí, a tak se ten pracovní nápor dá odpoledne tak nějak "odrelaxovat" - nakoupit, po večeři na divadelní trénink, bez křiku dětí a jejich požadavků, jak je to v běžný den jinak obvyklé po návratu domů...

A až se vrátí, naučím je básničku "proti křiku":
Uličník
Na paloučku u lesíčka,
zaslechli jsme velký hluk.
Někdo křičí, běhá lesem,
zlobivý je tento kluk!
To je ale neposlucha!
Copak to má znamenat?
Ty to nevíš, uličníku,
že se v lese nemá řvát?
Musíš chodit potichoučku,
zvířátka se nesmí bát.
Budeš-li tam běhat, křičet,
mohl bys je vylekat.

Zdroj: predskolaci.cz




Dva tipy na výlet ze dvou skvělých blogů:
Modrá u Velehradu (motivačně si "půjčuji" i nádherné foto)
a
Rosice nad Labem

neděle 18. srpna 2013

Unaveno a prázdno

Nechali jsme děti u babičky ve Velkých Opatovicích. Snad tam pět dní bez rodičů zvládnou a snad je zvládne babička - má na pomoc strejdu Libora a tetu Evu...
Do Brna jsme se vraceli hustou nedělní dopravou - hlasuji pro urychlenou výstavbu R43 - už 3,5 km před kruhovým objezdem u Černé Hory začínala kolona aut, která se táhla až za Kuřim, kde se rozjela na čtyřproudovce od České do Brna!
A jsme z toho všeho (horka, cestování) utahaní, a tak ač tu nejsou děti, padneme za chvíli do postele. Ráno nás čeká pracovní nový týden :-o

sobota 17. srpna 2013

Rockový Fest Fest ve Velkých Opatovicích

Jména jako J.A.R., Arakain, Blue Effect nebo kapela Davida Kollera lákala a ještě dnes večer lákají na rockovým festival nazvaný jednoduše Fest Fest. Je to už čtvrtý ročník tohoto festivalu, ač možná zároveň poslední. Strejda Vašek se tam s dětmi vydal, my o něm jen víme díky vzdáleně znějící hudbě - ale užíváme si na zahradě u babičky.
Já si trochu "pohrál" s keři angreštu, rybízu a josty - něco výhonků mám i připraveno k množení k převezení na naši brněnskou zahrádku...
A večer obvyklé opékání špekáčků, po němž mi Filípek horlivě pomáhal a spálili jsme všechen zahradní odpad z malin a ostružin (ty stříhal strejda Libor) i rybízu a josty...

pátek 16. srpna 2013

Zahrádkový den

Dopoledne jsem vzal děti opět na zahrádku: doopravil jsem střechu chatky, řezal dřevo, "urval" přírodě další kousek záhonu a osel ho hrachem (buď stihneme ještě sklízet nebo jen hrách umoří plevel), zkulturnili jsme další divoký keř...
Prostě zahradní pohoda.

Teď večer jsem ale trochu rozmrzelý: nejprve jsem uspal Lenku, pak Filípka, a Pavla usnula mezi tím. Připadám si dajaký opuštěný...
:-)
Jo, Filípek, než šel spát, objevil na "Fandovi" Gremlins...
Nevím, zda je to vhodné "dívání se" v jeho věku, když to uvádějí jako "teenage sci-fi horrorová komedie", mně se to moc nepozdávalo...


čtvrtek 15. srpna 2013

Vzpomínka na Pepu Streichla

V pondělí ráno, měsíc před svými nedožitými 64. narozeninami zemřel písničkář a bluesman Pepa Streichl. Byl to právě on, kdo v rámci svého recitálu na přehlídce Folkový kolotoč na jaře 1982 pozval poprvé na pódium Jarka Nohavicu. Společně se jejich dráhy potkávaly nejen na pódiích, ale i v soukromí. Pepa Streichl byl také jediným hostem na prvním oficiálním albu Darmoděj, společně napsali píseň Dolní Lhota na albu Mikymauzoleum...
Teprve dnes jsem si našel čas si přes odkazy na youtube (odkazy najdete zde na webu JN, odkud i cituji výše uvedené řádky) zavzpomínat i já.

středa 14. srpna 2013

DinoPark

Přerušil jsem dnes (zcela dobrovolně) dovolenou, bo v práci se konala odpoledne důležitá porada, na níž bylo záhodno se zúčastnit.
A Pavla si pro změnu vzala na dnes dovolenou a užila si s dětmi výlet do vyškovského dinoparku; sice se původně obávala, že být tam s dětmi od desíti do čtyř bude příliš dlouhá doba, ale dinopark se ZOO má tak bohatý program, že jsem na ně na závěr musel před ZOO ještě chvíli posečkat...
A pak mi cestou dom děti nadšeně vyprávěly...


úterý 13. srpna 2013

Letní angína?

Angína je onemocnění horních cest dýchacích. Často se zaměňují pojmy chřipka a angína...
Slovo angína znamená v překladu svíravou bolest (z latinského angere – svírat). Je to onemocnění bakteriálního (streptokok), virového, nebo výjimečně mykotického původu. Šíří se formou kapénkové infekce... Angína čili tonzilitida je akutní zánět krčních mandlí a hrdla. Krční mandle jsou lymfatická tkáň obsahující lymfocyty a jiné obranné imunitní buňky, které slouží jako významná obrana proti mikroorganismům přicházejícím do těla člověka s vdechovaným vzduchem. Někdy se stane, že se bakterie uchytí na mandlích, a způsobí tam zánět. Inkubační doba angíny je 1- 4 dny.
Angína se projevuje horečkou, únavou, bolestmi hlavy, bolestmi svalů, bolestmi v krku a s tím související obtížné polykání, chrapot, kašel, otok mandlí... Taktéž se mohou projevit příznaky jako ucpání nosu, nosní výtok , zvětšené a bolestivé mízní uzliny. Hrdlo a mandle při angíně bývají zarudlé, na mandlích často bývají hnisavé čepy – bílé povlaky.

Proč cituji web angina.cz?
Ještě před polednem jsem byl sám na zahrádce (děti "stávkovaly" a zůstaly doma s babičkou), zalil, ostříhal meruňku, nasel poslední hrách... Dom jsem se vrátil podezřele unavený. Zase tak moc jsem na zahradě nedřel :-)
Odpoledne jsem si lehl s dětmi do postele a dívali jsme se na film, já u něj ale pospával. Když jsem pak vstal, zjistil jsem, že mne škrábe v krku, začal jsem posmrkávat, rozbolela mne hlava, bolí mne klouby... Zatím zastřikuji mandle stopanginem, teď si jím po čištění zubů i vykloktám, a uvidíme ráno... Zatím je to jen podezření :-o
Že to není nic neobvyklého, se můžete dočíst například zde: zbynekmlcoch.cz/.../angina-v-lete... nebo zde: fler.cz/blog/angina-v-parnem-lete....


pondělí 12. srpna 2013

Pískoviště a schody

Dopoledne jsme jeli nakoupit do LIDLu a do BAUMAXu, a pak na zahrádku - "zpracovat nákup".
Filípek mi pomáhal namíchat beton a já opravil schody u chatky. Obě děti se mi snažily asistovat, a pak jsem jim musel vysvětlit, že po zbytek dne je třeba chatku obcházet a na schody nešlapat.
A druhá významná položka nákupu byly dvě "mušle" - jednu polovinu každého páru (Filípek si vybral zelenou a Lenička žlutou) jsem částečně zapustil do země a dal do ní písek pro pískoviště; druhá polovina sloužila v průběhu odpoledne jako bazének a na závěr dne (trochu překvapeně jsme zjistili, že se blíží pátá odpolední a je čas se vrátit domů) jsme těmi druhými díly pískoviště zaklopili, takže se z obou staly "mušle".
Co z toho plyne? Zahrádka se stala naším hobby a už se nevěnujeme jen čistému zahradničení, ale i věcem kolem, zpříjemňujícím pobyt na zahrádce...



neděle 11. srpna 2013

Padla na mne lenora

Celý den jsme byli na zahrádce, no teda celý znamená od cca půl desáté do tří, pak jsme se pomalu zase vydali domů, se zastávkou v akátkách u prolízaček, takže dom jsme dorazili kolem čtvrté...
A pak na mne nějak padla únava či lenora, a už jsem doma nic moc kloudného neudělal, krom úklidu kuchyně a pečení dalšího chlebíka v domácí pekárně (musím to dopsat na web)...
Předpověď počasí na další dny dnes už asi po třetí pozměnili, tak uvidíme, co přinese další týden, teď to vypadá následovně:


sobota 10. srpna 2013

Vlastně pěkný den

Vlastně to byl pěkný den.
Teda pominu-li to ranní probuzení - *** soused nad námi "přitáhl" s nějakou partou ráno o půl šesté dom, pustili si "tuc-tuc" a nedali pokoj až do dopoledne, a just budu adresný, ten *** se jmenuje Urban a bydlí na Prušánecké 18 v bytě číslo 7!.
Ale jinak to byl pěkný den. Příjemně se ochladilo, o půl desáté jsme zajeli do LIDLu na nákup, a pak pokračovali na zahrádku, kde jsme vydrželi až do půl čtvrté. Opekli jsme buřtíky, podmanil jsem si další kus přírody (vysekal jeden bez), prostě pohoda, a v příjemných třiadvaceti stupních se nám tam trávil čas skvěle.
Vlastně to byl perfektní den.
Až na ten detail, že se teď večer něco nelíbilo mému bříšku a chodím poněkud častěji na toaletu. Ale to se stává :-) Asi ta kombinace sýrové pochoutky To Go z LIDLu, banánového mléka z téhož zdroje, a v relativně krátké době nato špekáčků nebyla to pravé ořechové :-o


Mimochodem, sklízeli jsme mangold, a dali si jej do polévky...
Více o této nenáročné rostlince zde: [1], [2], [3].

pátek 9. srpna 2013

Konečně se ochladilo

S dětmi a babičkou jsem byl celý den na zahradě - dusno, pod mrakem, přece jen se na rozdíl od předchozích dnů dalo už poněkud aktivněji pracovat... Řezání dřeva, stříhání stromů, čištění zahrady od náletových dřevin (stále ještě nemáme "celou zahradu pod kontrolou")...
A teď večer konečně dorazila bouřková vlna, teplota spadla kamsi pod pětadvacet, bude se krásně usínat, už se na spánek těším... Možná u uspávání Leničky usnu...


čtvrtek 8. srpna 2013

Horko k nevydržení

Dopoledne jsme byli opět na zahradě, dětem jsem vyrobil malý "soukromý záhonek", nadšeně ho pak sami zalévaly. (Včera jsme zkusili program změnit a strávili jsme den na koupališti na Kraví hoře, ale Lenka tam po poledni usnula na ručníku a večer s ní bylo k nevydržení).
Odpoledne jsem z toho horka "vytuhnul" v posteli, děti zatím "vyrobily" v obýváku šílený "borčus".
A teď večer jsme z toho horka všici unavení, Lenička pořád poplakává kvůli kdejaké hlouposti...


středa 7. srpna 2013

Jak zapudit vosy

Pod střechou na severní straně zahradního domku se nám usadily někdy na počátku léta vosy.
Nejprve jsem dumal, že je zničím RAIDem na vosy.
Pak jsem se ale dočetl, že:
  • V zásadě může být vosa pro zahrádkáře i prospěšná tím že krmí svoje larvy hmyzem.
  • Nejsou útočné, to ne, ale zato jsou mimořádně zvědavé, až otravné.
  • Samičky se probouzejí v dubnu a hledají štěrbiny a dutiny, kde by založily hnízdo. Takže první předpoklady je ty štěrbiny nemít, utěsnit všechny tmelem. Kde je přístup, sledovat a začínající vosí hnízdo zničit, do začátku června je malé a jde to dobře. Samičky najdou definitivní místo pro hnízdo do poloviny května, možná začátku června. Jak se do té doby povede všechna hnízda zničit, později už žádné nevznikne.
Takže pokud nás ty potvůrky nebudou příliš obtěžovat (děti se jich bojí), počkám do jara, a budu je "řešit", až když se vrátí a neodstěhují...


(ilustrační foto)

úterý 6. srpna 2013

V každém je kousek dítěte

Když jsem si dnes odpoledne hrál s dětmi na balkóně (děti seděli v bazénku, já vedle něj a napoštěl jim balónky vodu), Lenička pronesla krásnou větu: "V každém dospělém je kousek dětské duše." Nevím, kde k tomu moudru přišla, ale bylo to krásné...

Na zahradě jsme dnes byli od rána (dorazili jsme tam krátce po deváté) až do dvou, slunko pálilo, trochu jsem zčervenal, a hlavní roli hrála voda a kbelíky, v nichž se děti cákaly (a ty od barvy, kterou jsem natíral střechu, jsme vymyli)... Byla to paráda, horka se tak dají tak nějak přežít...
I když stav, kdy je teď v deset večer venku na balkóně stále přes třicet, moc příjemný není...

pondělí 5. srpna 2013

Paseka po bouřce

Před polednem jsme šli na zahrádku (ráno jsem byl s Leničkou na odběrech, doktoři pátrají, proč má tak "rozhozené" jaterní testy), a v Akátkách jsme se nestačili divit, jakou spoušť napáchal včerejší prudký vítr před příchodem večerní bouřky.
Na zahradě jsme "zmapovali", co provedla bouřka nám, povyspravil jsem na "boudičce" střechu, děti blbli s vodou (nahatí si vystačili s dvěma kbelíky a zahradní hadicí), odpoledne jsem jim pak zase "zavedl koupaliště na balkóně"...
Všiml jsem si, že se změnila předpověď, slibované páteční skokové ochlazení už je pozměněno jen na "malé ochlazení" na příjemných pětadvacet...


Obrázek je pouze ilustrativní, sám jsem nefotil - zdroj zde.

neděle 4. srpna 2013

Malá změna - bouřka

Tak jsmer si to dnes dopoledne zopakovali: zase na zahrádku - plet, stříhat bobuloviny, zalívat, zaštípávat rajčata.
Dom jsme se vrátili po poledni, poobědvali, a zbytek dne zase "protrpěli" ve vedru, jež ale v panelákovém bytě bylo menší než venku, kde teplota sahala kamsi k pětatřiceti (a na dopoledne nasluněném balkónu bylo ještě odpoledne skoro čtyřicet).
Večer ale přišla změna, silný vítr přinesl krásnou noční bouřku, po níž teď už jen déšť zalévá... Snad dodá dost vláhy - odpoledne jsem si v lesoparku Akátky všiml, že polovina keřů a stromů už má stočené lístky, nedostatkem vláhy trpí...

sobota 3. srpna 2013

Tropy na Moravě

Ráno jsme v devět vyrazili na zahradu - ošetřovali jsme naši mini vinici, podvazovali rajčata, opékali nad ohýnkem rohlíky, posedávali ve stínu, povídali...
Před druhou hodinou jsme se vrátili utahaní z horka domů, hodinku se povalovali v posteli, a pak (v tom horku nic jiného nejde), četli, koukali na televizi, snažili se přežít...
Přežít. Ještě teď je venku třicet, prostě "tropy na Moravě"!

pátek 2. srpna 2013

Nečekaně náročný

Život je někdy nečekaně náročný.
Poslední den v práci před čtrnáctidenní dovolenou byl ve znamení dodělávek toho, co je neodkladné.
A taky nepříznivých zpráv z domova. Lenička musela do dětské nemocnice (zatím si ji tam nenechali) na další vyšetření, má stále podivné výsledky krevních testů. Jsem z toho trochu zmatený, snad prodělala krom mononukleózy (EB virus) ještě cosi dalšího, jen stále není jasné co.
A do toho samozřejmě stálé tropické počasí - kdo si dnes ještě vzpomene, že kdysi v květnu se hovořilo o chladném a srážkově nadprůměrném létě :-o

A abych nezapoměl, babičce jsme na zahradu k narozeninám koupili v Mountfieldu "trůn", lehkou, ale pevnou hliníkovou židli...

čtvrtek 1. srpna 2013

Pod mrakem

Část dne sice bylo tzv. "pod mrakem", tedy nikoliv zcela jasná obloha, ale suma sumárum: dusný, teplý den, kdy je zase ještě teď téměř v deset večer pětadvacet stupňů...
A já už su z toho vedra zase uondaný...
Takže nic kloudného pro blog "nevypotím" a jdu spát :-o